Tuesday, 8 November 2016

En komikers uppväxt av Jonas Gardell (4/5)

Publiceringsdatum: 1992
Antal sidor: 247
Baksidan säger:
Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och dvärgkaninen Prutten - och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt fula hår och som Juha skäms för, den mobbade Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

En komikers uppväxt speglar en generations uppväxt i sjuttiotalets svenska förort är en av de roligaste och samtidigt sorgligaste barndoms skildringarna i modern svensk litteratur.


Jag säger: I En komikers uppväxt träffar vi alltså Juha som, trots att han egentligen inte vill, är klassens clown. Han berättar uppträder ständigt på roliga timmen, något som ingen riktigt gillar och som leder till att fröken ofta lämnar klassrummet. Egentligen vill Juha bara bli accepterad och gör därför mycket som han inte vill och sedan ångrar.

Det är synd om Juha, men han är också väldigt självisk – precis som alla tolvåringar.

Vi lär även känna några av hans klasskamrater, och igenkänningsfaktorn är hög; det är väl samma barn i alla klasser i alla tider.  

Jag gillar verkligen Gardell och hans sätt att beskriva upplevelser på ett både komiskt och gripande sätt; jag skrattade och skämdes om vartannat.


4/5 och jag började direkt på del 2, Ett ufo gör entré.

No comments:

Post a Comment