Wednesday, 15 June 2016

Jag blundar tills jag finns av Marie Björk (3.5/5)

Publiceringsdatum: 2014
Antal sidor: 132
Baksidan säger:
Sandra drömmer om ett liv bortom Sörbyskolan och utan en pappa som förstör. Musiken och idolen Patti Smith räddar henne - med hörlurarna på hörs det inte om någon skriker och bråkar. En gång hade hon en bästis som förstod allt, Sara. Men Sara flyttade och Sandra vågar inte tro på att ensamheten ska försvinna. Det gäller bara att härda ut, tills hon har gått ut nian och hela livet kan börja. Men så kommer Cassandra, och allting förändras. In i Sandras liv kommer fester, killar och det där som absolut aldrig någonsin får hända. Men som ändå händer.

Jag blundar tills jag finns handlar om att skydda sig mot en pappa som dricker, om att förlora vänskap och hitta kärlek, utforska sin sexualitet och att handskas med det allra värsta. Boken väjer inte för mörkret, men är samtidigt full av hopp och mod.

Jag säger: Det känns som att Sandra går igenom allt som kan hända i tonåren på bara ett år – med lite annat som egentligen aldrig borde hända i någon ålder.

Bästisen flyttar, och en ny försöker fylla den tomma platsen. Eller rättare sagt, Sandra försöker fylla ut platsen med en ny person, Cassandra. Fester, killar och konsekvenserna av alkohol, allt medan hon försöker undvika en alkoholiserad pappa och en mamma som blundar för det hela.

Jag gillade Sandra. Det är sällan jag inte stör mig på en tonåring, men för mig kändes det som att Sandra hela tiden det bästa hon kunde och klara av.

Boken var snabbläst och skriven på ett trovärdigt sätt, även om jag inte vill tro att vissa situationer verkligen kan förekomma.  


3.5/5 och jag läser gärna mer av Björk i framtiden.

No comments:

Post a Comment