Tuesday, 8 March 2016

Lektioner i mord av Henrik Lange (5/5)

Publiceringsdatum: 2015
Antal sidor: 159

Baksidan säger:
En man hittas död utanför en korvkiosk i det lilla samhället Bollebygd. Men det är ingen olycka. Poliskommissarie Åke Larsson åtar sig fallet. Vi får följa Åke Larssons jakt på en hänsynslös mördare och samtidigt får vi en lektion i hur man skriver en deckare. Svenska deckare är kända över hela världen och i denna bok knäcker vi koden för vad man behöver ha med för att deckaren ska bli en succé.

Här får vi lära oss hur man skriver en svensk succédeckare utan att bli det minsta trött. Vi följer en deckarhistoria, från början till slut. Historien varvas med kommentarer på scener man måste ha med; möten med journalister, bråk med chefer, exfrun och barn, spritproblem och sex. Hur man bygger upp en karaktär och vilka som måste vara med, till exempel token och den gamla damen. Vi får tips på hur man gör boken till en ”snackis”, omslagförslag, hur författaren blir mer känd än boken, hur man skriver uppföljaren, kringprodukter och hur man väver in ett tema i historien som ingen skulle läsa om det inte hade varit för att det var med i en deckare. Och sist men inte minst... hur man skriver utan att bli det minsta trött.


Jag säger: Oj, vad jag skrattade högt åt detta mästerverk.

Som vanligt, har jag mindre att säga om denna bok än baksidan har att säga om den; men det gör mig ingenting.

Tvärtemot, det är prick allt jag vill säga.

Lange tar upp alla klyschor och annat trams som är orsaken till att jag inte läser deckare. Och det är inte bara för att jag har föga intresse i genren, utan mer för att allt till slut flyter samman till en onödig och ointressant hög av svammel.

Bleh.

Jag känner igen allt Lange skriver och det borde vara anledning nog för svenska (och skandinaviska) deckarförfattare att sluta skriva efter samma formulär.

Fast om de inte längre gör det så har jag ingen aning eftersom jag inte läser deras verk...

Och om folket vill ha mer av samma... 

"Let them eat cake."

No comments:

Post a Comment