Wednesday, 9 March 2016

Juni av Julia Thorell (3/5)

Publiceringsdatum: 2012
Antal sidor: 160
Baksidan säger:
Juni är en hejdlös och humoristisk berättelse om flickan Juni, som växer upp i en hippiefamilj med fri uppfostran och fria gränser. Barndomen blir turbulent och äventyrlig, och Juni kastas mellan att vara dråpligt våghalsig och livrädd för allt. I vuxen ålder söker hon sig till samma sorts gränslösa situationer som hon upplevde i barndomen.

Vi får följa Juni i tio kapitel som tillsammans bildar en hel historia; hon bor i hippiekollektiv där Roger Pontare dansar schamandans varje kväll, hon försöker ta sig igenom en designutbildning på Konstfack med livet i behåll, samtidigt som hon dejtar olika märkliga män.

Juni handlar om att våga stå för den man är och hitta en egen plats i en upp och nedvänd tillvaro.

Detta är Julia Thorells debut i bokform, men hon har genom medverkan i flera fanziner och tidningar och med en driven stil, humoristisk och rapp dialog blivit ett av de främsta stjärnskotten i den nya generationens serietecknare.


Jag säger: Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om denna då jag stundvis älskade den och ibland inte riktigt förstod varför jag ansträngde mig att läsa klart. Visst är Junis liv intressant och fängslande, men det är också smått deprimerande och torftigt inte riktigt hur jag hade uppfostrat de barn jag aldrig tänker ha.

Lite för ofta kände jag hur meningen ”tur att jag inte växte upp så” smög sin in i mina tankar...

Teckningarna är vad de är; inte världens finaste eller fulaste, och de förmedlar det som behövs bra nog.

No comments:

Post a Comment