Tuesday, 15 March 2016

Jag är den som är den av Elin Lucassi (5/5)

Publiceringsdatum: 2015
Antal sidor: 104
Baksidan säger:
Den nya boken ”Jag är den som är den” är en samling bilder, skämtteckningar och tecknade serier som vänder på begreppen och skildrar våra relationer och samhället vi lever i från en ny och oväntad vinkel, bilderna handlar om ett perspektivbyte. Vad händer när man placerar en man i en situation man vanligtvis ser kvinnor i? Eller när bokälskare börjar bete sig som fotbollsfans? Hur känns det att peppa vuxna karlar med livsvisdomar som ”hata inte din kropp, ge dig själv en kram i stället”? Genom att byta plats på folk och företeelser får man syn på de strukturer som omger och påverkar oss, överallt hela tiden. Samtidigt som vi drabbas av skratt kommer även insikten om våra egna tillkortakommanden eller just därför. Bilderna handlar mycket om feminism. Och kroppen. Och om att ta plats fysiskt och mentalt. Att helt enkelt sluta be om ursäkt och börja vara ”den som är den”.

Elin Lucassis serier försöker nå den egentliga kärnan i de företeelser de skildrar, oavsett om det är genusfrågan, mansrollen eller huruvida kvinnor borde runka mer i grupp. Hon försöker nå under ytan och visa en essens som får läsaren att tänka. Helst något nytt. Elin Lucassi debuterar här i bokform, men har en lång tid verkat som illustratör, recensent, serietecknare och skribent.


Jag säger: Åh, kärlek vid första ögonkast!

Jag älskar nästan allt med denna samling serier och självklarheter. Jag säger ofta i tid och i tid att jag är ”den som är den”, och om någon frågar mig igen vad det betyder så ska jag hänvisa dem till detta mästerverk.

Och jag hänvisar även om de vet exakt vad det betyder.

Det handlar inte bara om feminism - även om det är en stor del av det hela - utan även om mitt favoritämne: vad sin skulle hända om bokälskare skulle bli som fotbollshuliganer.

Bokhuliganer.

Lucassi fick mig att tänka lite närmre och hårdare innan och efter jag skrattade åt det självklara och ironiska.

5/5 då jag absolut köper denna när jag flyttar hem till Sverige igen. 

No comments:

Post a Comment