Wednesday, 16 March 2016

En snippa om dagen av Anna Åhlund (2.5/5)

Publiceringsdatum: 2015
Antal sidor: 176
Baksidan säger:
Feminismen går in i en ny fas och erövrar ny mark, det började förra året med serieantologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens” och Liv Strömqvists ”Kunskapens frukt”. Här fortsätter nu landvinningarna med Anna Åhlunds ”En snippa om dagen”, ett konstprojekt fyllt av styrka och humor. Anna Åhlund är illustratör och konstnär som har arbetat med flera av våra kända musikartister och dessutom skapat konceptliknande konst med årsprojekt som tema; bland annat ”ett shoppingfritt år”, som fick stor uppmärksamhet. I denna anda drog hon förra året igång ”En snippa om dagen”, där hon ritar en ny snippa varje dag och skriver en text till. Bilderna har hon lagt upp på sociala medier och responsen har blivit stor, bland annat med utställning på restaurang Riche i Stockholm. Snipporna sprids nu på de mest märkliga sätt, det finns till exempel en liten skara som har kopierat och tatuerat snipporna på kroppen. Så här beskriver Anna Åhlund själv fenomenet: ”Jag har alltid gillat att rita snippor och jag tror att snippans frigörelse är en nödvändig del av kvinnans frigörelse och att kvinnans frigörelse är nödvändig för att få bukt med problemet att kapitalismen har blivit mänsklighetens diktator. När jag fick barn 2010 och samtidigt pluggade till lärare gjorde tidsbristen att jag lade tecknandet lite åt sidan, men jag märkte snart att jag blev en halv och grå person. Mitt tecknande och skrivande jag är som ett alter ego jag inte kan klara mig utan. För att komma igång och rita igen bestämde jag mig för att rita en teckning om dagen och lägga upp på instagram, med text till, det har nu resulterat i den här boken.”

Jag säger: För det första så avskyr jag ordet snippa.

För det andra så älskar jag tanken bakom detta konstprojekt att rita en snippa om dagen och lägga till en text.

För det tredje så önskar jag att jag älskade utförandet lika mycket som tanken bakom det hela.

Det är många teckningar och text som jag inte förstod; och då oftast för att jag inte kunde hitta en snippa någonstans – hur jag än försökte - eller en förklaring till vad snippan hade med teckningen att göra. Kanske skulle det inte vara någon snippa där...

Vad vet jag, annat än att det hela föll lite väl platt.

Missförstå mig rätt inte, jag älskar Åhlunds tanke och idé och hoppas hon gör något större av det hela som jag kan fullständigt förstå. 

Eller att någon håller min hand och förklarar.

No comments:

Post a Comment