Thursday, 4 February 2016

Pappa för dig som har bråttom av Henrik Lange (3/5)Publiceringsdatum: 2010
Antal sidor: 159

Baksidan säger:
Henrik Lange har haft stora framgångar med böckerna »80 romaner för dig som har bråttom« och uppföljaren »96 romaner för dig som fortfarande har bråttom«, där han i fyra tecknade serierutor komprimerar kända romaner. Om denna nya bok »Pappa för dig som har bråttom« berättar han att: »Det första som dör i krig och när man får barn är sanningen.« Men här, mitt på det slagfält som kallas »att bli pappa«, återuppstår den.

»Pappa för dig som har bråttom« är en ögonvittnesskildring, en direktrapportering, som varken skänker hopp eller tröst. Den är skriven under tiden som Henrik Lange har befunnit sig mitt i infernot och det finns inte en pappa som inte kan känna igen sig.

Med Henrik Langes speciella blick för att i några få ord fånga in och beskriva ett komplext skeende, får vi här följa en ung stark man från det att han får beskedet om att han ska bli pappa till det att han nio år senare är trebarnsfar och känner sig som en urvriden disktrasa. På vägen dit stöter han på många märkliga personer, allt från underliga läkare till kindnypande gamla tanter.

Vad som händer med den blivande mammans kropp har det skrivits många böcker om, men vad händer egentligen med mannens kropp? Vi får också veta hur man uthärdar föräldragruppsmöten, hur man står ut med andra pappor och deras barn och varför småbarnsföräldrar skickar julkort på sina barn.


Jag säger: Lange blandar serierutor med text när han beskriver resan från att få reda på att partnern är gravid till det att barnet fötts och allt vad det innebär. Det var mycket intressanta observationer som jag aldrig riktigt kommer ta del av då jag inte är man och inte heller vill ha barn, men som jag ändå kände igen från syskon och vänner som upplevt det. 

Det hela presenteras på ett komiskt sätt och trots att jag aldrig skrattade högt, log jag och nickade lite då och då.

3/5 och jag ger gärna bort denna som en gåva till en blivande pappa i framtiden. 

No comments:

Post a Comment