Wednesday, 10 February 2016

Det kunde varit jag av Sara Olausson (2.5/5)

Publiceringsdatum: 2015
Antal sidor: 146

Baksidan säger:
För ett drygt år sedan kom serietecknaren Sara Olausson gåendes med sin son i handen förbi en rumänsk tiggare. De började prata med varandra och till slut sätter sig Sara ner bredvid tiggerskan, som heter Felicia. När Sara och sonen ska gå hem ger Felicia 5 kr till Saras son för att köpa en glass. Mötet blir början på en djup vänskap mellan de båda och deras familjer, Sara startar en facebookgrupp med namnet "Det kunde varit jag", som snabbt får tusentals följare och stort genomslag i media. Vänskapen uppmärksammas i tidningsartiklar, radioreportage och Sara Olausson medverkar i flera TV-debatter. Felicia bor periodvis hemma hos Sara, och Sara å sin sida följer flera gånger med Felicia till den lilla byn i Rumänien där hon bor.

I denna seriebok skildrar Sara Olausson i tecknad serieform, hela denna sällsamma och gripande berättelse, mötet med Felicia och vänskapen som växer fram dem emellan. Sara Olausson skildrar också Felicias uppväxt och liv och ger oss en inblick i orsakerna till att man utsätter sig för att tigga på gatan. Drömmarna om ett bättre liv, inte bara för sig själv utan och för de barn, barnbarn, föräldrar eller andra släktingar som är kvar i Rumänien. En del kommer för att få ihop pengar till sjukvård för någon i familjen.

Det har blivit ett lika viktigt som ovanligt dokument i denna tid då tiggeriet diskuteras så mycket i vårt land.

Sara Olausson berättar själv: "I oktober 2013 träffade jag en ny vän. Hon heter Felicia. Vi kom från helt olika håll, hon satt på gatan med en mugg framför sig och tiggde för sin överlevnad och jag gick förbi bland de "vanliga" människorna. Vi hade inte kunnat drömma om att det skulle bli såhär, att allt det här skulle kunna hända. Det här är en berättelse om ett Sverige som tvingats se fattigdomen rakt i ögonen, om växande kärlek och växande hat. Det är berättelsen om ett år som förändrade mitt liv och jag kunde inte hålla tyst om det. Lyssna, för det här är viktigt. "


Jag säger: Berättelsen är en blandning av facebook-inlägg, serier, bilder, intervjuer, konversationer och Olaussons egna ord, tankar och återberättelser av händelser. Trots att det är en gripande berättelse, störde jag mig lite på predikandet. Visst presenteras det med lite självdistans, men ändå.

Och varför inlägget om att ha kungligt blod?

Jag var mycket intresserad av Felicia och Olaussons vänskap, av Felicias berättelse, men inte så intresserad av allt som hände runtomkring. Kontrasten mellan de två kvinnornas liv berättades inte på ett nytt sätt och det hela blev för mycket. Om boken hade hetat Det kunde varit du och haft kvar fokus på Felicia och hur tiggarna lever och deras roll i samhället och fokuserat mindre på Olausson hade jag nog gillat den bättre.


No comments:

Post a Comment