Wednesday, 26 August 2015

Klumpigheten Redux av Gunnar Blå (3/5)

Publiceringsdatum: 2009
Antal sidor: 179

Baksidan säger:
Möt några av de egendomligaste karaktärer som den erotiska litteraturen har gett upphov till: fruktdrottningen, kvinnan med fittan i nacken, skådespelerskan med löskroppen. 

Möt också den ensamme, impotente, onanerande mannen i all hans svaghet, storhet, svagsinthet: Gunnar hälsar till mamma.

Dessa språkligt-erotiska strategier utgör en litterär initation som leder läsaren tvärs igenom kåtheten, skrattet och äcklet till en outtalbar, mystisk kunskap om människans villkor.

Klumpigheten redux är inte bara ett omtryck av Gunnar Blås debut från 1999; den innehåller tolv opublicerade bonusnoveller, en inledningsessä av Aase Berg och en hel hög underbara originalillustrationer av Fabian Göranson.
 

Jag säger: Ja, vad säger man om dessa historier annat än att de var oväntat obehagliga att läsa. Jag tycket inte att jag är speciellt lättäcklad, men fy fan vad vissa berättelser fick mig att ifrågasätta varför jag ens fortsatte läsa.

Ja, varför?

För att de är välskrivna, ibland lite roliga och alltid – ständigt – häpnadsväckande. Trots att jag visste att något äckligt var på väg ville jag veta hur äckligt det skulle bli. Jag har ingen aning vart Blå fått allt ifrån, men då några av hans karaktärer i en berättelse pratar om Georges Batailles Ögats Historia misstänker jag att influenserna ligger där.

Precis som med Bastille, kommer jag troligtvis aldrig läsa några mer av Blås erotiska verk.

No comments:

Post a Comment