Wednesday, 22 May 2013

Flickan i Frack av Hjalmar Bergman (3/5)

Publiceringsdatum: 1925
Antal sidor: 123

Baksidan säger: En flicka i frack! En flicka i frack – i frack – i frack –


Vem såg henne först? Antagligen kapellmästare. Han sparkade omkull notstället och satte sig. Och vem såg henne därnäst? Så gott som hela balsalen på en gång. Och alla kände genast igen henne. Alla såg och insåg att detta var Katja Kock. Sen insåg de ingenting mer. Och hur skulle de ha kunnat gissa sig till orsaken till hennes besynnerliga uppträdande? Skandalen var ett faktum...

Jag säger: Katja har precis tagit studenten och när hon fråga sin far efter pengar att köpa en klänning till balen får hon ett nej. Hennes bror Curry (!) fick en frack när han tog studenten och Katja förstår inte varför hon ska behöva lida endast för att hon är kvinna. Så hon bestämmer sig för att gå till balen i Currys frack.

Som väntat blir det skandal. Och även fast rektorn ger sitt samtycke, slutar det med att Katjas far kommer och hämtar hem henne.

Sedan händer det annat som jag inte tänker gå in på då det spolierar för mycket.

Trots att jag inte tycker om påträngande berättare, så var det till större delen inte så väldigt irriterande i den här novellen. Berättaren kom med sina pikar, sin sarkasm och sina åsikter titt som tätt, och det behövdes nästan, eftersom han förklarade hur det var för kvinnor på den tiden. Jag är inte så insatt i kvinnofrågan på 1920-talet – eller samhällslivet - så det var skönt att få höra hur folk betedde sig till största delen.

Det är alltså inte bara genus som tas upp i Flickan i Frack, utan även hur småstadslivet ser ut. En del av konsekvenserna av Katjas uppförande är att hela stadens invånare tycks vända sig emot henne – och då även hennes far och bror – och det känns idag väldigt extremt.

Den enda hon gjorde var ju att sätta på sig en frack.

Trots att hon till en början inte satte på sig frakten för att skapa skandal – hon ville bara visa sin far hur orättvis han var – så slutar det med att hon inser hur utsatta kvinnor är i samhället, och väljer att försöka göra någonting åt det.

Kort och gott så var det en trevlig liten historia som presenterades med en bra blandning av humor och allvar.

No comments:

Post a Comment