Wednesday, 18 May 2011

Drömmar Ur Snö av Anna Jansson (3/5)


Baksidan säger (jag lånade denna från biblioteket så jag har tagit beskrivningen härifrån): Visst är det skönt att tonåringarna har sysselsättning hemma med sina datorer. Då vet man ju var man har dem. Eller?

"Vi söker ett ansikte till vår nya sminkkollektion. Kan vi ses så jag får ta några bilder. Sminket får du givetvis behålla oavsett hur det går. Och du, lova att det stannar oss emellan. Det här är vår hemlighet." Vem möter tonåringerna i cyberrymden? Och vart kan det locka dem? En 14-årig flicka försvinner på väg hem efter skolan. Dagen därpå hittar man hennes kropp i skogen. Kriminalinspektör Maria Wern får utredningen på sitt bord, och när ytterligare en flicka försvinner ligger paniken på lur och man söker en syndabock bland samhällets utstötta.

I Anna Janssons deckare ställs ofta intressanta och angelägna frågor om vårt samhälle. I Drömmar ur snö handlar det om vad som sker när vi inte längre har råd med ett fungerande rättsväsende, när vår medkänsla med de mest utsatta upphör och människor tar lagen i egna händer.

Jag säger: Det här är den andra boken jag läst om Maria Wern. Jag gillar egentligen inte deckare, men då den första Wern boken jag läste var helt ok, tänkte jag att jag skulle prova igen.

Och det funkade väl.

Jag gillar det enkla sättet som Jansson skriver på; hennes sätt att beskriva vardagen och helt vanliga människor. Kanske är det nog det bästa med den här boken, för jag tyckte inte att den var så värst spännande. Dels så tar det så långt tid innan någonting händer, och när det väl gör det, händer allting på en gång, så det känns lite huller om buller. Som den förra boken jag läste, Först När Givaren är Död, så känns det lite som att Jansson försöker få alla att verka misstänkta på ett forserat sätt. Jag vet inte varför, men det är något med hennes sätt att bara beskriva vissa saker om personerna för att sedan fylla i allting i slutet, som jag inte gillar. Av de två böcker jag läst känns det som att den person som det skrivs minst av är den som gjort det.

Boken var inte dålig, men inte heller något speciellt. Den funkar som slö sommarläsning, I guess.

No comments:

Post a Comment